Kamis, 23 Jan 2020
radarkediri
icon featured
Features
SULUH KADHIRI

Pecinan Perlu Dilestarekake

25 November 2019, 19: 02: 24 WIB | editor : Adi Nugroho

IDENTITAS KOTA: Wong numpak sepeda ngelewati salah sijine bangunan kuno sing nunjukne identitase Pecinan.

IDENTITAS KOTA: Wong numpak sepeda ngelewati salah sijine bangunan kuno sing nunjukne identitase Pecinan. (Moch Didin Saputro - JP Radar Kediri)

Share this          

KOTA, JP Radar Kediri - Wilayah Pecinan Kota Kediri sing suwene iki dingerteni nduwe nilai sejarah dhuwur ana risiko ilang identitase. Lumayan akeh bangunan lawas ing wilayah kono sing direnovasi dadi bangunan anyar. Kedadean iki minangka dadi keprihatinan temen para penggerak budaya lan Pamerintah Kota Kediri.

Kanggo nglindungi wilayah kasebut, tim penyusun pokok pemikiran kebudayaan (PPKD) Kota Kediri nglebokno wilayah Pecinan ing dokumen PPKD. Iku supaya bisa dadi identitas sejarah Kota Kediri inkang isih dilestarekake.

Salah sijine tim PPKD Kota Kediri Novi Bahrul Munib nyampekno, wilayah Pecinan sing manggon ing Kelurahan Pakelan iku minangka dadi salah sawijining prioritas ing PPKD Kota Kediri. "Alasane amarga Pecinan kalebu ing kriteria babagan wilayah pengawetan budaya. Lan iku kudu dilindungi,” ujare Novi.

Beda karo obyek warisan budaya, lanjut Novi, gawe wilayah warisan budaya iku minangka dadi unit ruang geografis sing nduwe loro utawa luwih situs warisan budaya, duwe nilai budaya sing dhuwur, lan umure luwih saka 50 taun. Kahanan kasebut ndadekake Pecinan minangka masuk kriteria pengawetan budaya. Ora mung kuwi, ing wilayah kasebut uga duwe makna khusus kanggo sejarah, ilmu pengetahuan, pendidikan, agama lan budaya.

"Wilayah Pecinan ing sandhing kelenteng iku duwe akeh situs, bangunan, struktur lan obyek budaya. Karakter lan tata letak pemandangan uga unik,” tambah dheweke.

Wilayah Pecinan sing dimaksud, ana ing wilayah sing diwiwiti teka Jalan Dr Wahidin, Yos Sudarso, Monginsidi, Kyai Mojo, Trunojoyo lan wilayah sekitare. Nanging ana sawetara bangunan ing wilayah kasebut sing wis direnovasi. Utamane ing Jalan Yos Sudarso, umume bangunan ngarep ora katon lawas. Ora katon khas lan adoh saka karakter tuwa.

Nanging miturut e Novi, manawa isih akeh bangunan kuno ing wilayah kasebut sing isih tetep ketok tuwa. Yaiku, bangunan tinggalan sing isih bisa dijaga. “Mula, ing taun iki kudu ana program koleksi lan sinau data,” ujare.

Bangunan lawas sing isih tetep lan nduwe arsitektur khas iku antarane Kelenteng Tjoe Hwie Kiong, SMK N 2 Kediri, kantor Kelurahan Pakelan, Gedung Rukun Sinoman Dana Pangrukti lan akeh bangunan pribadi liyane sing umure luwih saka 50 taun. (din/dea)

(rk/baz/die/JPR)

 TOP
 
 
 
Follow us and never miss the news
©2020 PT Jawa Pos Group Multimedia